Finanse Telewizji Polsat  |  Z TVP do TV Republika. Był pierwszym Polakiem w USA bez wizy w "Wiadomościach"  |  Pięć agencji w przetargu PKO BP  |  Wycena akcji Agory  |  Grupa TVP straciła  |  Naziemna Antena HD zwiększa  |  Finałowy sezon serialu "Szadź"  |  Grupa Gemius  |  Naziemny ViDoc TV chce poszerzyć zasięg  |  Wydawca "Gazety Olsztyńskiej"  |  Drugi sezon "Zatoki szpiegów"  |  "Królowie" w ramówce TVP  |  Grey Group i Artegence z kontraktem  |  Publicis będzie zarządzać  |  Change Serviceplan wprowadza  |  Szef Axel Springer rozmawia na temat podziału firmy  |  Australia pod groźbą kar będzie wymagać aktywnej walki z dezinformacją  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: etyka mediów

Dział: INTERNET

Dodano: Listopad 16, 2016

Google i Facebook walczą z fałszywymi newsami

(fot. za pexels.com)

Serwis społecznościowy Facebook i koncern Google chcą utrudnić finansowanie stron publikujących fałszywe lub nierzetelne informacje.

Facebook i Google chcą utrudnić zarabianie na reklamach serwisom rozpowszechniającym fałszywe wiadomości, które udają prawdziwe newsy. W ten sposób właściciele takich serwisów mają zostać odcięci od części przychodów. Jest to reakcja na oskarżenia, że zalew fałszywych informacji w internecie podczas zakończonej niedawno kampanii prezydenckiej w USA miał wpływ na decyzję wyborców.

(LL, 16.11.2016)