Burza po zawieszeniu Przemysława Babiarza  |  Telewizja Republika ze wzrostem  |  Podkarpacie wybierze agencję  |  OpenAI testuje wyszukiwarkę, wydawcy się obawiają  |  Oglądalność "Debaty powyborczej" w Polsat News  |  Wyniki spółki odpowiadającej za Audiotekę, Pilot WP oraz Open FM  |  Producent "Jednego z dziesięciu" dla TVP ze spadkiem  |  MWE Networks  |  Powrót do Polskiego Radia  |  Wydawca i doradca w Wydawnictwie Znak  |  Radio Rekord  |  "Ślub od pierwszego wejrzenia" w TVN  |  PGE z kampanią  |  Enea  |  Marka Femannose  |  Unique One organizuje  |  Widownia ceremonii otwarcia igrzysk w Paryżu w kanałach NBC  |  Warner Bros. Discovery pozywa NBA  |  Disney+ z największym przyrostem subskrypcji  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Temat: internet

Dział: INTERNET

Dodano: Czerwiec 13, 2016

Serwis Koduj24.pl zbiera pieniądze na stworzenie redakcji

(fot. koduj24.pl)

Po tygodniu od uruchomienia serwisu Koduj24.pl, którym kieruje Magda Jethon, Komitet Obrony Demokracji ogłosił zbiórkę pieniędzy na jego prowadzenie. Od tego tygodnia serwis ma mieć własną siedzibę.

"Zwracamy się do wszystkich nieobojętnych o wsparcie finansowe na rzecz niezależnych mediów KOD. Każdą przesłaną kwotę powitamy z radością i wdzięcznością" – apelują twórcy serwisu, zaznaczając, że pieniądze ze zbiórki zostaną przeznaczone na rozbudowę Koduj24.pl i stworzenie radia internetowego. Obecnie osoby pracujące dla serwisu nie pobierają wynagrodzenia. – W pewnym momencie trzeba będzie im płacić, ponieważ na dłuższą metę nie da się profesjonalnie pracować gratis - mówi Magda Jethon i zapowiada, że w pierwszej kolejności pieniądze zostaną przeznaczone na czynsz za lokal i sprawy techniczne. W tym tygodniu kilka osób ma się przenieść do wynajmowanego pomieszczenia, w którym będzie działała redakcja serwisu Koduj24.pl. Wśród nich mają być "osoby odchodzące z mediów publicznych".
Twórcy serwisu w pierwszych dniach czerwca zapowiadali, że w ciągu kilku tygodni zmieni się on w poważny portal informacyjny. W pierwszym tygodniu w serwisie pojawiały się średnio jeden-dwa materiały dziennie. Zdaniem Pawła Nowackiego, zastępcy redaktora naczelnego ds. online "Dziennika Gazety Prawnej", w serwisie brakuje wciąż newsów, które zachęciłyby odbiorców. - Jeśli nie skrzyknie się większej społeczności, to z takiego pisania jednego tekstu dziennie zamiast serwisu będzie platforma do wymiany myśli - uważa Nowacki.
Magda Jethon tłumaczy: – Jesteśmy na początku drogi, robimy to przy otwartej kurtynie. Prawdziwy portal powstanie pewnie dopiero jesienią. Nie będziemy koncentrować się na newsach, bo jest ich wszędzie pełno. Stawiamy na publicystykę tłumaczącą zjawiska społeczne i polityczne, bo tak rozumiemy naszą misję. W przyszłości również planujemy otwarcie stacji radiowej, która poziomem dorówna Trójce z najlepszego jej okresu.

(IKO, 13.06.2016)