Główne polskie dzienniki nie zdążyły  |  Wypłaty honorariów za "Reset"  |  Agencja 5BONSAI wygrała przetarg  |  Marketing wspierający LGBT i równość wciąż kontrowersyjny  |  Multimedia Polska zmienia model biznesowy  |  Yieldbird Agory na minusie  |  Spółka Inbornmedia  |  Cennik TVN na sierpień  |  Jaki program będzie nadawany w paśmie "Milionerów"?  |  MTV nie rezygnuje  |  Wydawca "Nowej Trybuny Opolskiej"  |  Program w TVN Siedem od końca sierpnia  |  Kampania dla Mlekpolu  |  Pięć agencji w przetargu  |  Rzecznik prasowy GIS  |  Sto pytań do Disneya i Reliance w sprawie ich fuzji  |  Hunter Biden wycofuje pozew przeciwko Fox News  |  Dziennikarka Radia Wolna Europa skazana w Rosji na sześć i pół roku więzienia  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 34 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Dział: RADIO

Dodano: Maj 16, 2016

Radiowa Jedynka w ostatniej chwili przesunęła debiut audycji "Podwójne espresso"

(fot. pixabay.com)

W Programie I Polskiego Radia nie zadebiutowała dzisiaj audycja Moniki Tarki i Roberta Kilena "Podwójne espresso", jak zapowiadano. W sobotę Polskie Radio poinformowało, że premiera programu została przełożona na 20 czerwca br.

Jeszcze w środę wicedyrektor radiowej Jedynki Jacek Raginis-Królikiewicz informował nas, że "Podwójne espresso" nadawane będzie od dzisiaj między 4 a 6 rano. "To ma być muzyczno-pozytywna pobudka" – zapowiadał Robert Kilen. Polskie Radio informowało, że "Podwójne espresso" w zamierzeniu będzie "audycją, która w lekkiej formie pomoże jej słuchaczom dobrze rozpocząć dzień". W programie przewidziano przegląd prasy, w tym tytułów kolorowych, zamówienia budzenia u prowadzących oraz poranną gimnastykę.

W sobotę Polskie Radio rozesłało komunikat, pisząc, że Monika Tarka i Robert Kilen obok Marcina Kusego poprowadzą część koncertów w ramach trasy "Lata z radiem". "W związku z nową rolą, jaka przypadła Monice i Robertowi, ulegnie także zmianie ich antenowy projekt Podwójne espresso, który ruszy razem z trasą koncertową" - napisano w komunikacie.

Skąd tak nagła decyzja? Dyrektor Jedynki Rafał Porzeziński twierdzi, że zaangażowanie Tarki i Kilena w przygotowanie "Lata z radiem" nie pozwala ruszyć z programem od tego tygodnia.

W Polskim Radiu nieoficjalnie mówi się, że w sprawie audycji "Podwójne espresso" miała interweniować prezes Polskiego Radia Barbara Stanisławczyk, niezadowolona z koncepcji programu. Rafał Porzeziński zaprzecza, że przesunięcie startu audycji było decyzją prezes radia. Czy "Podwójne espresso" ruszy 20 czerwca w takiej samej formule, jak zapowiadane było to w minionym tygodniu? - Korekta będzie dotyczyć wątków wakacyjnych, związanych z miastami, w których będzie "Lato z radiem" - przekonuje szef Programu I.

Jak informowaliśmy, nazwa audycji Moniki Tarki i Roberta Kilena jest prawie taka sama jak poranka w Katolickim Radiu Diecezji Płockiej ("Poranne podwójne espresso"). - Jedynka rozmawiała o tytule audycji z Katolickim Radiem Diecezji Płockiej i ani oni, ani my nie widzimy w zbieżności tytułów żadnego problemu - wyjaśnia Łukasz Kubiak, rzecznik prasowy Polskiego Radia.

W związku z przesunięciem premiery "Podwójnego espresso" "Sygnały dnia" nadal emitowane będą od 6 rano. Na antenie nie będzie jednak "Porannych rozmaitości", nadawanych od 5 do 6 i skierowanych m.in. do rolników i przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego. Wiadomości rolnicze pojawiać się mają w formie krótkiej audycji "Agro-Fakty" po 12.30 i w paśmie ekonomicznym między 15 a 16.

(KOZ, 16.05.2016)