Wypłaty honorariów za "Reset"  |  Agencja 5BONSAI wygrała przetarg  |  Marketing wspierający LGBT i równość wciąż kontrowersyjny  |  Multimedia Polska zmienia model biznesowy  |  Yieldbird Agory na minusie  |  Spółka Inbornmedia  |  Cennik TVN na sierpień  |  Jaki program będzie nadawany w paśmie "Milionerów"?  |  MTV nie rezygnuje  |  Wydawca "Nowej Trybuny Opolskiej"  |  Program w TVN Siedem od końca sierpnia  |  Kampania dla Mlekpolu  |  Pięć agencji w przetargu  |  Rzecznik prasowy GIS  |  Sto pytań do Disneya i Reliance w sprawie ich fuzji  |  Hunter Biden wycofuje pozew przeciwko Fox News  |  Dziennikarka Radia Wolna Europa skazana w Rosji na sześć i pół roku więzienia  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 34 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Temat: radio

Dział: PERSONALIA

Dodano: Maj 12, 2016

Radiowa Czwórka rozstaje się z Filipem Chajzerem, umowę rozwiązano e-mailem

Filip Chajzer już nie poprowadzi audycji w Czwórce (fot. Szymon Szcześniak)

Filip Chajzer nie będzie już mieć audycji w radiowej Czwórce. Rozgłośnia zdecydowała się zakończyć z nim współpracę. Dziennikarz jest oburzony formą zwolnienia.

”Byliśmy zmuszeni zakończyć współpracę z Filipem Chajzerem. Nasza decyzja została spowodowana niewywiązywaniem się przez Filipa z umowy” - poinformowała Czwórka na Facebooku.

Umowa Filipa Chajzera z Polskim Radiem obowiązywała do wakacji. Dyrektor Czwórki Hanna Dołęgowska poinformowała Chajzera, że Polskie Radio rozwiązuje ją ze skutkiem natychmiastowym.
Hanna Dołęgowska, poproszona przez "Presserwis" o komentarz, odesłała nas do rzecznika Polskiego Radia Łukasza Kubiaka. - Powód jest ten sam, dla którego została zdjęta z anteny ostatnia audycja. Redaktor Chajzer nie chciał się dostosować do radiowych reguł i nie przestrzegał wiążącej go z radiem umowy - informuje Łukasz Kubiak. Pytany, o które zapisy umowy chodzi, rzecznik wskazuje: - Terminowość dostarczania wydawcy materiałów do audycji.
W ostatni piątek decyzją dyrekcji program Filipa Chajzera nie pojawił się na antenie. ”Dopatrzono się uchybień formalnych, które zdaniem dyrekcji uniemożliwiły poprowadzenie przeze mnie audycji” - mówił ”Presserwisowi”. Jednemu z fanów na Facebooku napisał: "Zabrakło jednego maila z tematem audycji. To wystarczyło, żeby redaktora ukarać".

- Jestem zażenowany wpisem Czwórki na Facebooku. Jeszcze tydzień temu zapewniali, że wszystko jest w porządku i audycja się odbędzie. Nie wiem, co się zmieniło w ciągu tego tygodnia. Wydaje mi się, że tworzyliśmy coś niezwykłego - komentuje Filip Chajzer.

W piątek miał rozmawiać z dyrekcją na temat swojej audycji, a tymczasem otrzymał e-mail z informacją o zwolnieniu. - W Polskim Radiu panuje atmosfera strachu. Jest mi przykro, gdy myślę o jego pracownikach. W przeciwieństwie do nich mam przywilej traktować pracę w radiu jako pasję, ponieważ na co dzień pracuję w telewizji - mówi dziennikarz.
Audycja Filipa Chajzera ”Piątek, piąteczek, piątunio” zadebiutowała w lipcu 2014 roku i była nadawana w piątki między 16 a 18.

(IKO, KOZ, 12.05.2016)