Temat: media narodowe

Dział: PERSONALIA

Dodano: Kwiecień 20, 2016

Andrzej Dunajski, były rzecznik SKOK, szefem "Panoramy" w TVP 3 Gdańsk

Szefem "Panoramy", programu informacyjnego TVP 3 Gdańsk, jest od poniedziałku Andrzej Dunajski, dotychczas rzecznik prasowy Krajowej Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej. Jego poprzednik, Artur Górski, kierował "Panoramą" niespełna dwa miesiące.

Obowiązki dyrektora oddziału Telewizji Polskiej w Gdańsku od 20 lutego pełni Joanna Strzemieczna-Rozen. Kierowanie programem informacyjnym powierzyła najpierw Arturowi Górskiemu, dziennikarzowi publikującemu w „Magazynie Solidarność”, „Gazecie Gdańskiej” i portalu Wybrzeze24.pl (zastąpił Małgorzatę Mrozowską-Krawczyk). W poniedziałek Górskiego zastąpił jednak Andrzej Dunajski. Skąd tak szybka zmiana? - Artur Górski był zatrudniony na okres próbny i umowa z nim nie została przedłużona – za pośrednictwem rzecznika prasowego telewizji odpowiada „Presserwisowi” dyrektor TVP 3 Gdańsk Joanna Strzemieczna-Rozen.
Andrzej Dunajski był m.in. dziennikarzem „Dziennika Bałtyckiego” i „Wieczoru Wybrzeża”. Tworzył duet śledczy z Romualdem Orłem, obecnie prezesem spółek Fratria i Apella, byłym prezesem TVP. Od 2004 roku pracował jako rzecznik prasowy SKOK.
Czy dyrekcja TVP 3 Gdańsk uważa, że rzecznik prasowy SKOK to najlepsza osoba do kierowania programem informacyjnym? - Andrzej Dunajski przez lata pracował jako dziennikarz – odpowiada Joanna Strzemieczna-Rozen. - Za swoje publikacje otrzymał wiele prestiżowych nagród dziennikarskich, m.in. Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich – dodaje. Nagrodę SDP Andrzej Dunajski i Romuald Orzeł dostali w 1994 roku w kategorii Artykuł/reportaż w obronie praw obywatelskich i demokracji, drukowany w lokalnym periodyku – za tekst „Grudniowe kule” („Wieczór Wybrzeża”) dotyczący Grudnia 1970.
Czy po przejściu do Telewizji Polskiej związki Andrzeja Dunajskiego ze SKOK się skończą? - To jest oczywiste – mówi nowy szef "Panoramy".
Mikołaj Chrzan, redaktor naczelny trójmiejskiej "Gazety Wyborczej", skomentował tę nominację na Twitterze: „#dobrazmiana zaskakuje co rusz, ale to wyjątkowe”.

(RUT, 20.04.2016)