Temat: reklama

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Kwiecień 14, 2016

TVP będzie brokerem kanałów tematycznych

Array

Biuro reklamy Telewizji Polskiej chce sprzedawać reklamy w zewnętrznych kanałach tematycznych.

– Analizując nasze kompetencje i sytuację na rynku, podjęliśmy decyzję o poszerzeniu działalności o usługi brokerskie – wyjaśnia Wojciech Kowalczyk, zastępca dyrektora ds. strategii produktu w biurze reklamy TVP. – Wierzymy, że nasz zespół, duże doświadczenie oraz zaplecze technologiczne pozwalają stworzyć nam unikalną alternatywę w stosunku do Polsatu i TVN – dodaje. Informuje, że trwają rozmowy z potencjalnymi partnerami, ale szczegółów nie ujawnia.
– Rynek jest dość mocno nasycony. W zasadzie wszystkie kanały tematyczne, które są niezależne od dużych grup, mają już swoich brokerów. Wydaje mi się, że TVP będzie ciężko znaleźć miejsce, chyba że zaproponuje bardzo atrakcyjne ceny albo minimum gwarantowane nowym partnerom – mówi Bogusław Kisielewski, prezes Kino Polska TV SA.
Maciej Niepsuj, buying director z domu mediowego MullenLowe MediaHub, uważa, że wejście na rynek brokerów reklamy telewizyjnej jest nadal możliwe. – Gdyby TVP chciała zagrać ostro i zagwarantować swoim klientom przychody na odpowiednim poziomie, to myślę, że ma szanse powodzenia – mówi Niepsuj. – Na przykład Telewizja Puls co roku organizuje swoiste przetargi na obsługę reklamową. Dotychczas wygrywał je TVN, ale przecież każdy może wystartować – dodaje. Jego zdaniem większe szanse TVP będzie miała u mniejszych nadawców niż u międzynarodowych graczy. - Mogliby na przykład spróbować przejąć z Polsat Media obsługę Telewizji Republika – wskazuje Maciej Niepsuj.
Wojciech Kowalczyk wcześniej pracował w brokerze Atmedia, który zakończył działalność w Polsce. Większość kanałów reprezentowanych przez tę firmę przejęły TVN i Polsat. Nadawcy ci sami zaczęli świadczyć usługi brokerskie.
O planach TVP pierwszy napisał serwis MMP24.

(KOZ, RUT, 14.04.2016)