Dział: TELEWIZJA

Dodano: Kwiecień 06, 2016

Senator PiS chce w TVP Polonia programu z udziałem senatorów

Stanisław Żaryn, senator PiS, chce, by w TVP Polonia był program o tematyce polonijnej z udziałem senatorów. Na prowadzących cyklu, który miałby wystartować w maju, zaproponował już dziennikarzy: Edytę Mikołajczyk i Marka Zająca.

Senator PiS na wtorkowym posiedzeniu senackiej komisji łączności z Polakami za granicą zaproponował, by TVP Polonia wyemitowała do końca br. 16 programów o tematyce polonijnej (dwa w miesiącu) z udziałem senatorów.
Żaryn poinformował, że spotkał się z władzami TVP Polonia i dowiedział się, że stworzenie takiego cyklu 20-minutowych programów jest możliwe. W każdym z nich senatorowie poruszaliby kwestie polonijne. Żaryn uważa, że programy te powinny być prowadzone przez Edytę Mikołajczyk i Marka Zająca. "Chodzi mi przede wszystkim o to, by były to osoby posługujące się doskonale językiem polskim, mówiące piękną polszczyzną" - wyjaśnił. Dodał, że jego zdaniem Zając jest obeznany z tematyką historyczną, co może pomóc w realizacji programu.
Senator zaznaczył, że koszt jednej takiej audycji wyniósłby od 11 do 14 tys. zł. Ponieważ Senat będzie samodzielnie decydował o wydawaniu środków polonijnych dopiero od 2017 r., w tej chwili Żaryn widzi trzy rozwiązania: "Albo zaczęlibyśmy emisje programów od maja 2016 - co wymagałoby wsparcia MSZ, albo poszukalibyśmy sponsorów w spółkach skarbu państwa - np. zwrócilibyśmy się do Orlenu czy KGHM, albo zaczniemy emisję dopiero w 2017 roku".
Ponadto senator proponował cykl programów senackich dotyczących Polonii - np. historii emigracji - w Polskim Radiu dla Zagranicy.
Biuro prasowe Telewizji Polskiej nie odpowiedziało wczoraj na nasze pytania dotyczące ustaleń Stanisława Żaryna z kierownictwem TVP Polonia.

(DR, PAP, 06.04.2016)