Dział: TELEWIZJA

Dodano: Luty 29, 2016

Cyfrowy Polsat kupuje Grupę Midas

Grupa Cyfrowy Polsat, za pośrednictwem Polkomtelu, kupiła spółkę Litenite kontrolującą 66 proc. akcji w Grupie Midas.

W wyniku zawartej przez spółkę Polkomtel umowy nabycia Litenite od spółki Ortholuck, Grupa Cyfrowy Polsat przejmuje 66 proc. akcji w Grupie Midas. Transakcja polega na przejęciu zobowiązań netto Litenite w wysokości 788 mln zł oraz zapłacie spółce Ortholuck 1 EUR za kapitały własne (wycena zobowiązań netto na dzień 31 stycznia br.). Tym samym wartość Grupy Midas została wyceniona na 81 gr za akcję.
”Nasza Grupa współpracowała z Grupą Midas od wielu lat. Istnieją między nami silne powiązania operacyjno-biznesowe, a aktywa Grupy Midas nie tylko są produktem komplementarnym dla naszych usług, ale stanowią jeden z fundamentów naszej strategii rozwoju. Przeprowadzona transakcja stanowi więc kolejny naturalny, głęboko przemyślany i przeanalizowany krok w rozwoju naszej Grupy, który niesie za sobą wiele zarówno bieżących, jak i przyszłych korzyści biznesowych dla całej naszej Grupy” – tłumaczy Tobiasz Solorz, prezes Cyfrowego Polsatu i Polkomtelu.
W ramach drugiego etapu transakcji zostało ogłoszone wezwanie mające na celu skupienie 34 proc. pozostałych akcji Grupy Midas. Transakcja zostanie sfinansowana ze środków własnych Grupy Cyfrowy Polsat.
Transakcja zostanie sfinansowana ze środków własnych Grupy Cyfrowy Polsat.

KOZ, PR