Dział: TELEWIZJA

Dodano: Styczeń 05, 2016

Jakoniuk-Wojcieszak p.o. dyrektorem TAI, antenami TVP kierują zastępcy dyrektorów

Dyrektorzy TVP złożyli rezygnacje w sylwestra

Obowiązki dyrektora Telewizyjnej Agencji Informacyjnej pełni od wczoraj Beata Jakoniuk-Wojcieszak, dotychczasowa sekretarz programu, a w przeszłości pierwsza dyrektor TVP Info. Miejsca pozostałych czterech dyrektorów w TVP, którzy 31 grudnia złożyli dymisję, zajęli ich dotychczasowi zastępcy.

Obowiązki dyrektora TVP 1 pełni od poniedziałku Andrzej Rychcik, TVP 2 – Ewa Latkowska, TVP Kultura – Marzena Adamczyk, a biura kadr – Urszula Kopcińska. Nowi szefowie zapewne utrzymają się na tych stanowiskach tylko do zmiany władz TVP, która nastąpi po tym, jak prezydent podpisze tzw. małą ustawę medialną, a minister skarbu wskaże radę nadzorczą i zarząd telewizji. - Firma musi pracować. Telewizyjna Agencja Informacyjna nie może przecież na kilka dni zatrzymać się w oczekiwaniu – mówi Beata Jakoniuk-Wojcieszak, pytana, dlaczego przyjęła nową funkcję. TAI nadzoruje wszystkie programy informacyjne telewizji publicznej (w tym "Wiadomości" TVP 1) i kanał TVP Info.
Pięcioro dyrektorów Telewizji Polskiej – Tomasz Sygut (TAI), Piotr Radziszewski (TVP 1), Jerzy Kapuściński (TVP 2), Katarzyna Janowska (TVP Kultura) i Ewa Ger (kadry) – podało się w sylwestra do dymisji. "Odchodzę, bo z telewizją narodową nam nie po drodze" – napisał na Facebooku Tomasz Sygut. "Odchodzę z podniesiona głową. Programy informacyjne TVP są dzisiaj najlepsze na rynku. TVP Info z 0,8 poszło na 4 procent i jest najlepszym kanałem informacyjnym w kraju. Ma nie tylko wyniki, ale też prestiż. Mówiąc wprost: przestało być obciachowe. Jestem z tego kanału dumny. »Wiadomości« zaś już dawno nie miały tak dobrej prasy i wyników. Żaden »wybitny« medioznawca z PiS mi tego nie odbierze" – dodał. Z kolei Katarzyna Janowska napisała: "Tworzyliśmy TVP Kultura w pełnej wolności, dlatego tyle rzeczy się udało. Pod koniec roku zebraliśmy pulę nagród, która potwierdza sens naszych starań. To był mój najlepszy od »Rozmów na koniec wieku« czas zawodowy!", umieszczając przy wpisie zdjęcie z napisem "Nie lękajcie się!".
– Nowi szefowie anten niby nami kierują, ale wszyscy się raczej pakujemy. To już długo nie potrwa – mówi jeden z pracowników TVP, który nie chce się wypowiadać pod nazwiskiem.

(RUT, 05.01.2016)