Dział: TELEWIZJA

Dodano: Grudzień 16, 2015

Joanna Lichocka: w grudniu pierwsze czytanie ustawy o mediach narodowych

(fot. pixabay.com)

Posłanka Prawa i Sprawiedliwości Joanna Lichocka zapowiedziała wczoraj w Polskim Radiu RDC, że pierwsze czytanie ustawy o mediach narodowych odbędzie się jeszcze w grudniu br.

Jak informował odpowiedzialny za media wiceminister kultury Krzysztof Czabański, Lichocka jest jedną z osób pracujących przy ustawie (inni to m.in. Barbara Bubula, Elżbieta Kruk i Jarosław Sellin). Wczoraj w RDC Joanna Lichocka powiedziała, że „konieczna jest zmiana sposobu działania” mediów publicznych. „Zostaną oderwane od takiego niewolniczego spełniania oczekiwań spółek, które mają zarabiać. Mają nałożone bardzo poważne obowiązki, związane ze spełnianiem misji publicznej – dbanie o naszą tożsamość, kulturę, pamięć historyczną, rozwój rzetelnej debaty” – stwierdziła. Dodała, że abonament zostanie zastąpiony powszechną składką na media narodowe. „Trwa dyskusja, czy ma być związana z PIT, czy opłatą za prąd” - poinformowała Lichocka, mówiąc, że odrębna ustawa dotycząca finansowania „powinna być wiosną”.
Jak informowaliśmy, zaniepokojona niejasną sytuacją mediów publicznych rada nadzorcza Telewizji Polskiej zwróciła się do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji o interwencję „celem wyjaśnienia intencji władz państwowych”. KRRiT nie odpowiedziała jeszcze na tę prośbę.

(RUT, 16.12.2015)