Główne telewizje prawie bez map i infografik  |  Domino’s Pizza planuje przetarg  |  Radiowa Dwójka wprowadziła zmiany  |  Wydawca "Gazety Finansowej" z mniejszym zyskiem  |  TVN liderem w grupach komercyjnych  |  Orkiestra Polskiego Radia ma nowego dyrektora  |  "Unboxing – Wielkie Otwarcie" od października w TVN  |  Archiwum Polskiego Radia  |  Grupa Infor rozstała się z dyrektorem  |  "MasterChef" z liczniejszą widownią  |  Archiwum PAP po akcji  |  Talk-show "Mówię Wam" w TVN  |  Arena Media agencją mediową  |  Euvic Media przeprowadzi kampanię  |  EssenceMediacom  |  Orange Polska ruszył z przetargiem  |  "Daily Mail" i "The Sun" zwalniają  |  "The New York Times" po pół wieku znów otwiera redakcję w Wietnamie  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś aż 44 newsy ze świata mediów i reklamy  |  Od początku września w kioskach także nowy numer magazynu "Press"  |  Kliknij tutaj, by zobaczyć zapowiedź nowego numeru. Parafianowicz, sylwetka Piętki, czy Mróz pisze sam? Polecamy!  |

Dział: TELEWIZJA

Dodano: Październik 31, 2015

Rada nadzorcza TVP nie chce, aby Janusz Daszczyński rządził telewizją sam

Janusz Daszyński jest prezesem TVP od lata br. (fot. materiały prasowe TVP)

Rada nadzorcza TVP SA ogłosi konkurs na dwóch członków zarządu telewizji. Ogłoszenie o konkursie pojawi się we wtorkowej "Rzeczpospolitej". Zgłoszenia kandydatów będą przyjmowane do 18 listopada br.

Przypomnijmy, że 29 lipca br. rada nadzorcza TVP zdecydowała, że wybrany w czerwcu na prezesa spółki Janusz Daszczyński będzie kierował telewizją jednoosobowo do końca br., a do tego czasu zostanie przeprowadzony uzupełniający konkurs na stanowiska dwóch członków zarządu – bo tych, których rada wybrała w czerwcu, Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji nie zgodziła się powołać (byli to (Wiesława Rola i Marian Zalewski).
Z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że ogłoszenie konkursu przez radę nadzorczą TVP to pierwszy krok do porozumienia się z partią Prawo i Sprawiedliwość, która wygrała wybory parlamentarne i przygotowuje się do przejęcia władzy w kraju.
- To rutynowe działanie. W lipcu rada podjęła uchwałę, że do końca roku uzupełni zarząd, więc teraz ją realizuje – zapewnia jednak Leszek Rowicki, wiceprzewodniczący rady nadzorczej TVP.
W piątek rada nadzorcza uchwaliła regulamin konkursu. (RUT, GK)

(RUT, 31.10.2015)