Dział: TECHNOLOGIE

Dodano: Wrzesień 21, 2015

Wielka awaria komunikatora Skype - podłączeni byli niepodłączeni

W Skype'ie wystąpiła w poniedziałek awaria uniemożliwiająca wykonywanie połączeń - przyznał właściciel popularnego komunikatora internetowego firma Microsoft, potwierdzając nieprawidłowości zgłaszane przez użytkowników na świecie.

W oświadczeniu na stronie internetowej Microsoft przekazał w poniedziałek, że "wykryto problem z ustawieniami statusu", czyli systemu powiadomień pokazujących, czy użytkownik programu jest obecnie dostępny.
W wyniku awarii status dostępności wielu użytkowników zablokował się na ustawieniu "niepodłączony" mimo działającego połączenia, przez co osoby te nie mogły inicjować połączeń. Ponadto wszystkie kontakty dotkniętych problemem użytkowników również ustawiły się jako "niepodłączone", wykluczając nawiązanie komunikacji z tymi osobami.
Usterkę zgłaszali użytkownicy m.in. w Wielkiej Brytanii, Australii i Japonii.
Dział wsparcia technicznego Skype'a po południu potwierdził awarię na Twitterze i zapewnił, że pracuje nad "szybkim rozwiązaniem". W dłuższym oświadczeniu na blogu poinformowano, że problem z ustawieniami statusu nie dotyczy usługi Skype for Web, pozwalającej na korzystanie z komunikatora przez przeglądarkę. W późniejszym komunikacie dodano, że awaria może sprawić, iż niektórzy użytkownicy będą mieli problem z zalogowaniem się, a instalowanie aktualizacji będzie się przeciągać.
Skype to popularny komunikator głosowy, który pozwala prowadzić rozmowy tekstowe, głosowe i wideo, dzwonić na telefony stacjonarne i komórkowe, wysłać wiadomości SMS i faksy. W 2011 r. program został kupiony przez Microsoft za 8,6 mld dol. Według najnowszych szacunków korzysta z niego ok. 300 mln użytkowników na całym świecie.
Skype, który wystartował w 2003 r., stał się pierwszym tak popularnym komunikatorem internetowym na świecie. Obecnie konkurują z nim inne programy, np. zintegrowany z Facebookiem Messenger czy aplikacja WhatsApp.

(PAP, 21.09.2015)