Na Press.pl na bieżąco najważniejsze newsy o mediach i reklamie  |  Z pełnym wydaniem newslettera "Presserwis" wracamy na Państwa skrzynki w poniedziałek  |  Masz już "Presserwis"? To codzienny newsletter, który dostaniesz rano na swoją skrzynkę pocztową  |  Publikujemy tam kilkadziesiąt mniejszych i większych materiałów o mediach i reklamie – newsów, analiz, opinii  |  To tematy, o których potem mówią inni  |  Możesz zamówić "Presserwis" – kliknij tutaj  |

Dział: KOMUNIKATY PRASOWE

Dodano: Wrzesień 08, 2015

Prezes Janusz Daszczyński spotkał się z Komisją Etyki TVP

Prezes Janusz Daszczyński spotkał się w poniedziałek, 7 września br. z członkami Komisji Etyki TVP. Rozmawiano o sprawach, które Komisja obecnie  rozpatruje, a także o potrzebie wprowadzenia nowych uregulowań, koniecznych w szybko zmieniającej się rzeczywistości.

Podstawowe zapisy dotyczące Zasad Etyki Dziennikarskiej w TVP pochodzą sprzed niemal 20 lat. Przez ten czas zaszły ogromne zmiany cywilizacyjne, w tym  agresywny rozwój reklamy oraz powstanie  i rozkwit nowych mediów.  Dlatego - zdaniem członków Komisji - pilnie potrzebne są uzupełnienia Zasad Etyki Dziennikarskiej w TVP o zapisy, które uwzględnią te zjawiska.
Komisja przedstawiła pisemne stanowisko w sprawie aktywności w sieci dziennikarzy pracujących dla TVP (strony internetowe, blogi, facebook, twitter, instagram Itp.).  Podjęto również temat jednoznacznego uregulowania udziału osób związanych z TVP w reklamie i innych przedsięwzięciach komercyjnych.
Komisja zaproponuje konkretne zapisy, które po konsultacjach przedłoży Zarządowi Spółki.  Prezes zadeklarował, że Zarząd zajmie się tymi zagadnieniami w pierwszej kolejności, tym bardziej, że propozycje Komisji Etyki są zbieżne z wizją dziennikarstwa w telewizji publicznej, która jest mu bliska.
Prezes zwrócił też uwagę na potrzebę szkoleń, szczególnie młodych dziennikarzy, w zakresie etyki zawodowej podkreślając, jak ważne jest to dla tworzenia oferty programowej TVP na najwyższym poziomie.
Uczestnicy spotkania wskazywali, że podstawowymi wartościami Telewizji Polskiej są niezależność, bezstronność i uczciwość,  a jej dziennikarze są zobowiązani przestrzegać najwyższych standardów merytorycznych i etycznych. To właśnie stanowi podstawowy czynnik odróżniający telewizję publiczną od stacji komercyjnych.
Centrum Informacji TVP

(08.09.2015)