Na Press.pl na bieżąco najważniejsze newsy o mediach i reklamie  |  Z pełnym wydaniem newslettera "Presserwis" wracamy na Państwa skrzynki w poniedziałek  |  Masz już "Presserwis"? To codzienny newsletter, który dostaniesz rano na swoją skrzynkę pocztową  |  Publikujemy tam kilkadziesiąt mniejszych i większych materiałów o mediach i reklamie – newsów, analiz, opinii  |  To tematy, o których potem mówią inni  |  Możesz zamówić "Presserwis" – kliknij tutaj  |

Dział: KOMUNIKATY PRASOWE

Dodano: Czerwiec 24, 2015

„JESTEŚMY NAD WISŁĄ” – „GAZETA STOŁECZNA” ZAPRASZA NA SOBOTNI PIKNIK

W sobotę, 27 czerwca br. na warszawskiej plaży „Poniatówka” odbędzie się piknik „Jesteśmy nad Wisłą” organizowany przez „Gazetę Stołeczną”. Podczas imprezy Adam Wajrak poprowadzi przyrodniczy spacer brzegiem rzeki, wystąpi Ekscentryczny Projekt Muzyczny, a o nowym spacerowniku opowiedzą Jerzy S. Majewski i Tomasz Urzykowski. W programie znajdą się także m.in. rejsy tradycyjnymi łodziami drewnianymi, plażowy fitness oraz zabawy w specjalnej strefie dla dzieci.

- Od kilku sezonów piszemy o tym, co latem dzieje się nad Wisłą. W tym roku całą redakcją schodzimy nad rzekę, niezależnie od pogody najgorętszą część miasta. I zachęcamy naszych czytelników do wspólnego spędzenia czasu – tak na piknik „Jesteśmy nad Wisłą” zaprasza stołeczna redakcja „Gazety Wyborczej”.

Już w najbliższą sobotę, 27 czerwca br. o godz. 11.00 rozpocznie się dzień pełen atrakcji dla dużych i małych. Na plaży „Poniatówka” (prawy brzeg Wisły, okolice Mostu Poniatowskiego) przygotowane zostaną specjalne strefy – m.in. sportowa, koncertowa, z dobrym jedzeniem, a także strefa dla dzieci.

W strefie sportowej znajdzie się wypożyczalnia kajaków (z Portu Czerniakowskiego będzie można dopłynąć do „Poniatówki” lub z „Poniatówki” do plaży przy zoo), parking rowerowy i plażowy klub fitness z rowerkami stacjonarnymi, bieżniami i stepperami. Organizatorzy pikniku zapraszają też na rejsy tradycyjnymi łodziami drewnianymi, przygotowanymi wspólnie z Taxi Wisła, Domem Wisły, „Spływamy stąd”, „Rok rzeki Wisły” i Szerokimi Wodami. Atrakcje sportowe potrwają do godz. 20.00.

W strefie z dobrym jedzeniem - w ramach „Warszawskiej Pyzy" nad Wisłę zjadą bary na kółkach z burgerami, kiełbaskami, kuchnią azjatycką i lodami. Na plaży znajdzie się też Gazeta Cafe z kawą, deserami, egzemplarzami „Gazety Wyborczej" i wydawnictwami Agory do kupienia.
Swoje książki podpiszą autorzy Wydawnictwa Agora: o godz. 14.30 Bożena Aksamit, autorka książki „Batory. Gwiazdy, skandale i miłość na transatlantyku", o godz. 15.45 Damian Bąbol, autor „Bądź kozakiem i dbaj o siebie”, o godz. 17.00 Jerzy S. Majewski i Tomasz Urzykowski, autorzy książki „Spacerownik. Pałac Kultury i Nauki. Socrealistyczna Warszawa".

Godz. 16.00 to czas naukowców: Piotra Cieślińskiego i Adama Wajraka. W punkcie informacyjnym będzie też można dostać pierwszą stronę „Gazety Stołecznej" z własnym zdjęciem.

W strefie „Nie śmieć nad Wisłą” będzie można zobaczyć wystawę „Oddam Odpady" Kasi Barc, oddać butelki w punkcie recyklingu, a także wziąć udział w konkursie, pisząc „dobre słowo dla Wisły" na tablicy ogłoszeń Dzielnicy Wisła Strefa dziecięca będzie działać do godz. 18.00. Na najmłodszych czekać będą dmuchańce, plac zabaw, projekcje filmów i rozmowy o kinie, o godz. 13.30 - zajęcia aikido, a o 14.30 - warsztaty naukowe „Jak zrobić samolot, który poleci najdalej?".

Specjalną atrakcją będzie rejs „Batorym" po Wiśle, na pokładzie którego ze swoimi czytelnikami spotka się Bożena Aksamit.
Miłośników zwierząt ucieszą zajęcia z psami w Psim Kąciku. O zasadach tresury opowiedzą specjaliści Centrum Edukacji Kynologicznej Zuzik.

Wieczorem nad plażą uniosą się dźwięki dobrej muzyki. O godz. 20.00 koncert zagra Ekscentryczny Projekt Muzyczny, czyli Wojtek Mazolewski, Ewa Bem i Matylda Damięcka.

Dokładny program pikniku „Jesteśmy nad Wisłą" można znaleźć na stronie Warszawa.Wyborcza.pl oraz w wydaniach „Gazety Stołecznej”.

Na niektóre atrakcje obowiązują zapisy. Jedną z nich jest rejs statkiem Loewentin/Batory. Odpłynie on z przystani przy moście średnicowym (lewy brzeg Wisły) o godz. 12.00 i 13.00. Wejście z barki Atalanta przy bulwarze Bohdana Grzymały-Siedleckiego 20. Zgłaszać można się na adres: [email protected], podając imię i nazwisko oraz wybraną godzinę. Decyduje kolejność zgłoszeń.

Agata Staniszewska
Dział komunikacji korporacyjnej