Na Press.pl na bieżąco najważniejsze newsy o mediach i reklamie  |  Z pełnym wydaniem newslettera "Presserwis" wracamy na Państwa skrzynki w poniedziałek  |  Masz już "Presserwis"? To codzienny newsletter, który dostaniesz rano na swoją skrzynkę pocztową  |  Publikujemy tam kilkadziesiąt mniejszych i większych materiałów o mediach i reklamie – newsów, analiz, opinii  |  To tematy, o których potem mówią inni  |  Możesz zamówić "Presserwis" – kliknij tutaj  |

Dział: KOMUNIKATY PRASOWE

Dodano: Grudzień 04, 2014

Filmweb w nowej odsłonie

Filmweb, największy portal filmowy w Polsce i drugi w Europie, wdrożył kolejne zmiany w designie podstron oraz nowe funkcjonalności serwisu. Na bieżącym etapie zmian wprowadzono nowe strony filmu, seriali, gier oraz osób, a także zupełnie nowy dział – Mój Filmweb.

Mój Filmweb będący osobistym centrum zarządzania profilem użytkownika zyskał przejrzysty wygląd, a także podział na informacje o aktywnościach filmwebowych znajomych w głównej części strony oraz Asystenta na prawym panelu. Wraz ze startem odświeżonego działu Asystent został wzbogacony o nowe funkcje: codzienne powiadomienia o interesujących użytkownika pozycjach telewizyjnych oraz o premierach nowych odcinków oglądanych przez użytkownika seriali.

Dzięki filtrom zastosowanym w górnej części Asystenta użytkownik może wybrać interesujący go zakres powiadomień, a przez to zyskać szybki dostęp do poszukiwanych informacji.

Strony filmu, serialu, gry i osoby przeszły całkowity redesign. Wyeksponowane zostały galerie zdjęć oraz zwiastuny. Na kartach produkcji wszystkie informacje związane z oceną zostały przeniesione do prawej kolumny. Nowością jest box office, który zawiera informacje o pozycji filmu w polskim i amerykańskim zestawieniu, budżecie produkcji i zysku.

Strona osoby zyskała dodatkowe filtry w filmografii, które pozwalają na szybkie wyświetlanie pozycji interesujących użytkownika Filmwebu. Dodatkowo profil artysty wzbogacono o filtry dotyczące wykonywanej profesji przy danej produkcji.

Całkowitą nowością jest możliwość oceniania ról oraz pracy twórców filmowych w skali od 1 do 10.

Filmweb to największy w Polsce i drugi w Europie portal filmowy (11 400 876 unikalnych użytkowników dane z Gemius Traffic, listopad 2014). Jest nie tylko drugą największą bazą filmową, ale również pierwszym źródłem informacji o filmie w polskim Internecie. W 2011 roku Filmweb zdobył nagrody Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej oraz MediaTorów za promowanie ambitnej krytyki filmowej w Internecie. Jest także laureatem nagród za aplikacje mobilne: Mobile Trends Awards 2013 w kategorii „Rozrywka” oraz Appaward 2013 za aplikacje Filmwebu na systemy iOS i Android w kategorii „Media”.

Monika Łuczak, Filmweb Sp. z o.o.

(04.12.2014)