Dział: RADIO

Dodano: Styczeń 07, 2014

Trójka: Przykro nam, że Kaczkowski posłużył się anteną w osobistej sprawie

Po tym jak dziennikarz muzyczny Programu III Polskiego Radia Piotr Kaczkowski podczas niedzielnej audycji autorskiej ”Minimax” powiedział, że jest już tylko współpracownikiem Trójki, dyrekcja tej anteny wydała oświadczenie. Czytamy w nim:

W związku z komentarzami na forach internetowych oraz informacjami prasowymi, które pojawiły się po ostatnim wydaniu audycji "MiniMax" Piotra Kaczkowskiego, Dyrekcja Programu 3 czuje się zobowiązana do poinformowania Słuchaczy o kulisach tej sprawy.

Jest nam ogromnie przykro, iż nasz Kolega i Nauczyciel Piotr Kaczkowski dwukrotnie w ostatnich tygodniach posłużył się anteną Programu 3 w osobistej sprawie. Poinformował Słuchaczy o swoich uczuciach: niezadowolenia, zawiedzenia i upokorzenia z powodu nieprzedłużenia mu na kolejny rok umowy pracowniczej.

1. We wrześniu 2011 roku Piotr Kaczkowski, z własnej inicjatywy i ku zaskoczeniu Kolegów z Programu 3, zdecydował o przejściu na emeryturę. Pobieranie emerytury oznacza rezygnację z umowy o pracę na czas nieokreślony. Dwukrotnie, w latach 2012 i 2013, Zarząd Polskiego Radia podpisał z Piotrem Kaczkowskim czasowe umowy pracownicze, umożliwiające mu korzystanie nie tylko z uposażenia emerytalnego, ale także z pensji oraz honorariów za audycje. Na kolejną prośbę Piotra Kaczkowskiego o przedłużenie umowy o pracę (z którą zwrócił się w grudniu 2013 roku), Zarząd Polskiego Radia nie wyraził już zgody. Podkreślono, że "podjęta decyzja dotyczy kwestii pracowniczych, związanych z zatrudnieniem na 2014 rok”, przewidującym redukcję etatów. Jednocześnie Zarząd Polskiego Radia wyraził "zadowolenie z planów kierownictwa Trójki, dotyczących dalszej działalności antenowej red. Piotra Kaczkowskiego".

2. Uznając niekwestionowane zasługi Piotra Kaczkowskiego dla Programu 3 i całego Polskiego Radia, Dyrekcja Programu zaproponowała mu umowę o współpracy, gwarantującą wyjątkowo dogodne warunki. Dyrekcja Trójki dołożyła wszelkich starań, by wynegocjować dla Piotra Kaczkowskiego - i z Piotrem Kaczkowskim - specjalną umowę, w której uwzględniono wszystkie jego prośby, zastrzeżenia i postulaty i której brzmienie zostało z nim uzgodnione. Gwarantuje ona Piotrowi Kaczkowskiemu obecność antenową w dotychczasowej formie (audycje: „MiniMax”, współprowadzona - zgodnie z jego propozycją - z Leszkiem Adamczykiem i środowe wydania 'W tonacji Trójki') oraz wynagrodzenie – godne honoraria autorskie (niezależnie od pobieranej przez niego emerytury). Negocjacje Dyrekcji z Piotrem Kaczkowskim trwały wiele dni i ostatecznie, 24 grudnia 2013 roku, Piotr Kaczkowski zaakceptował wszystkie postanowienia umowy i ją podpisał.

3. Pragniemy dodać, że od lat, stale współpracują z Programem 3 bez etatu: Wojciech Mann, Jan Chojnacki, Jan Ptaszyn Wróblewski, Marcin Kydryński, Piotr Metz, Artur Orzech czy Hirek Wrona. Chcemy też dodać, że dziennikarzami, którzy przeszli na emeryturę i nadal prowadzą swoje audycje na antenie Programu 3 są między innymi: Wiktor Legowicz (wieloletni Dyrektor Programu 3), Marcin Wolski, Henryk Sytner, Barbara Podmiotko, Andrzej Zakrzewski czy Irena Neneman.

4. Dyrekcja Programu 3 wyraża zdziwienie całym zamieszaniem wokół sprawy. Audycje Piotra Kaczkowskiego były, są i będą na antenie Programu 3.

Magda Jethon – Dyrektor – Redaktor Naczelna Programu 3 Polskiego Radia
Anna Krakowska – Z-ca Dyrektora – Redaktora Naczelnego Programu 3 Polskiego Radia
Anna Burzyńska – Sekretarz Programu 3 Polskiego Radia

(07.01.2014)