Dział: RADIO

Dodano: Marzec 02, 2013

Nagroda TOK FM dla Katarzyny Szymielewicz i Fundacji Panoptykon

Katarzyna Szymilewicz, źródło: panoptykon.org

Nagroda Radia TOK FM im. Anny Laszuk jest przyznawana osobie, instytucji lub organizacji za odważne, niekonwencjonalne, niezwykłe działania, dzieła lub wypowiedzi, które w ciągu minionego roku miały istotny wpływ na świadomość społeczną lub wręcz zmieniły polską rzeczywistość. Szymielewicz i kierowana przez nią Fundacja "Panoptykon", zajmująca się ochroną praw człowieka w tzw. "społeczeństwie nadzorowanym", zostały wyróżnione "za czujność i podjęcie walki w ważnych i nie zawsze łatwych czy medialnie popularnych sprawach".

Słuchacze Radia TOK FM zgłaszając Katarzynę Szymielewicz i Fundację "Panoptykon" do Nagrody argumentowali: "Walnie przyczyniła się do wycofania poparcia przez rząd polski, a w konsekwencji, z powodu rozlania się protestów na inne kraje europejskie, odrzucenia kontrowersyjnych przepisów ACTA przez Parlament Europejski"; "Będzie symbolicznym wsparciem dla organizacji pozarządowych w Polsce, pokazaniem, iż działalność w ramach społeczeństwa obywatelskiego ma faktyczny wpływ na rzeczywistość".

"Wasza dzielność, w szczególności w ciągu ostatniego roku, to niebywały i fantastyczny sukces, za który powinniśmy być Wam wdzięczni. Wasz głos w debacie publicznej zmienił zupełnie sposób rozmowy, dialogu z władzą. O lata świetlne posunęliśmy się w działaniach na rzecz demokracji partycypacyjnej" - podkreśliła w laudacji wygłoszonej na cześć Szymielewicz i "Panoptykonu" Lidia Kołucka-Żuk. "Udaje Wam się strzec fundamentalnych praw, jak wolność i prawo do prywatności, w świecie, który zmienia się z prędkością światła i gdzie radykalnie zmieniają się sposoby materializowania się zagrożeń dla demokracji." - dodała.

Fundacja Panoptykon powstała w 2009 r. "Interesują nas współczesne formy kontroli i nadzoru nad społeczeństwem oraz zagrożenia, jakie się z nimi wiążą: coraz większe i lepiej zintegrowane bazy danych, wszechobecny monitoring wizyjny, nowe narzędzia służące identyfikacji, coraz bardziej inwazyjne metody kontrolowania czasu pracy, nowe środki bezpieczeństwa w miastach i na lotniskach, międzynarodowa wymiana informacji bankowych, coraz szersze uprawnienia służb specjalnych, kolejne próby kontrolowania przepływu informacji w internecie i rejestrowania naszej codziennej aktywności" - tak Fundacja pisze o sobie na swojej stronie internetowej.

W tym roku, poza Katarzyną Szymilewicz, nominowani byli także: filozofka, teolożka i publicystka Halina Bortnowska oraz duet reżyser Władysław Pasikowski i aktor Maciej Stuhr. Poprzednimi laureatami Nagrody byli minister Michał Boni oraz Danuta Wałęsa.

(02.03.2013)