Chaotyczna komunikacja rządu podczas powodzi  |  PKO Bank Polski prowadzi przetarg  |  Oglądalność programu "Ewa Bugała. Wszystko jasne" w Republice  |  Październikowy cennik TVP  |  Szef wydawców online w „Dzienniku Bałtyckim”  |  Widownia "Totalnych remontów Szelągowskiej" w TVN  |  Dwutygodnik „Tina” w odświeżonej formule  |  Data premiery serialu z Blanką Lipińską w Prime Video  |  Ramówka AXN Spin z programami lifestylowymi i seriami true-crime  |  Główny wydawca wideo w serwisie Goniec.pl  |  Carat (Dentsu Polska) wygrywa przetarg  |  Potrzebna agencja do kampanii o zmianie klimatu  |  Cut The Mustard  |  GoldenSubmarine wprowadza usługę  |  Gary Jones po sześciu latach stracił stanowisko naczelnego "Daily Express"  |  Amazon wprowadza obowiązek pracy stacjonarnej w pełnym wymiarze  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 37 newsów ze świata mediów i reklamy  |  Od początku września w kioskach także nowy numer magazynu "Press"  |  Kliknij tutaj, by zobaczyć zapowiedź nowego numeru. Parafianowicz, sylwetka Piętki, czy Mróz pisze sam? Polecamy!  |

Dział: WYWIADY

Dodano: Czerwiec 29, 2009

Trzeba postawić tamę

Rozmowa ze Zbigniewem Bajką z Ośrodka Studiów Prasoznawczych Uniwersytetu Jagiellońskiego, jednym z inicjatorów powstania ogólnopolskiego związku zawodowego dziennikarzy.

Czy dziennikarzom potrzebnym jest ogólnopolski związek zawodowy?

Potrzebny. Jedynie silny ogólnokrajowy związek, w naszym pomyśle jako federacja regionalnych związków, jest w stanie twardo reprezentować interesy tej grupy zawodowej i walczyć o nie z właścicielami mediów.

O co walczyć?

Głównym celem będzie obrona materialnych i moralnych interesów zawodu dziennikarskiego. Szczegóły zawarte są w projekcie dostępnym na stronie internetowej Stowarzyszenia Dziennikarzy RP w Krakowie, gdzie narodziła się inicjatywa.

Kto zajmie się tworzeniem struktur?

Inicjatywa rodzi się w środowisku dziennikarzy Stowarzyszenie Dziennikarzy RP. Ma ono oddziały prawie w całej Polsce i może stanowić zaplecze organizacyjne, logistyczne dla nowej inicjatywy. Nie chcemy jednak przefarbować Stowarzyszenia. Nowy związek powinien być tworzony od podstaw. W każdym regionie są dziennikarze cieszący się zaufaniem kolegów i mający na tyle mocną pozycję zawodową, aby nie bać się właścicieli mediów i szefów redakcji. Wokół nich powinna tworzyć się grupa inicjująca powstanie związku w regionie.

Czy takiego związku nie można było założyć wcześniej?

Do wszystkiego trzeba dojrzeć. Teraz to zapewne efekt sytuacji zawodowej środowiska: niepewności jutra, malejących zarobków przy zwiększających się obowiązkach, przewidywania niskich emerytur w związku z płaceniem przez właścicieli symbolicznych kwot na ZUS. I z rosnącą samowolą właścicieli mediów, której dziennikarze powinni postawić zbiorową tamę. Tą tamą może być związek zawodowy, który doprowadzi do powstanie dobrego prawa chroniącego dziennikarzy. Są sprawy, na przykład w obszarze prasy drukowanej, które można negocjować z Izbą Wydawców Prasy. Trzeba też określić, kogo można uznawać w Polsce za dziennikarza.

Czy wspólna reprezentacja dziennikarzy jest możliwa w tak skłóconym środowisku?
Przypominam, że środowisko wydawców prasy jest w jeszcze trudniejszej sytuacji. Są przepisy forujące wielkich, dołujące małych. Wydawcy często skaczą sobie do gardła, a jednak starają się dochodzić do konsensusu w sprawach dla siebie istotnych.

A jeśli będzie to będzie kolejna inicjatywa, która spali na panewce?
To będzie jeszcze gorzej niż jest. Może się też zdarzyć, że w polskich redakcjach pism Springera, Bauera, Bertelsmanna czy Burdy powstaną filie niemieckiego związku zawodowego dziennikarzy, na przykład Deutscher Journalisten-Verband. Z prawnego punktu widzenia jest to podobno możliwe.

Rozmawiał Robert Horbaczewski

...