Temat: radio

Dział: RADIO

Dodano: Luty 28, 2023

Agora przejęła kontrolę nad Eurozetem. To jej największa inwestycja w media

"Zakup Eurozetu to największa w historii Agory inwestycja w media, zaplanowana i konsekwentnie realizowana przez nas wbrew przeciwnościom" – komentuje Bartosz Hojka, prezes Agory (fot. materiały prasowe)

Agora została większościowym wspólnikiem Eurozetu i awansowała na pozycję wicelidera rynku radiowego w Polsce. Analitycy zwracając uwagę, że przejęcie Eurozetu wzmacnia pozycję Agory jako grupy medialnej i zwiększa dywersyfikację jej przychodów. Wczoraj akcje spółki notowane na warszawskiej giełdzie wzrosły prawie o 6 proc.

Przejęcie kontroli nad Eurozetem umożliwiła Agorze poniedziałkowa, prawomocna decyzja Sądu Apelacyjnego w Warszawie, który podtrzymał bezwarunkową zgodę na realizację tej transakcji. Agora krótko po orzeczeniu sądu kupiła od dotychczasowego większościowego wspólnika SFS Ventures kolejnych 11 proc. udziałów, dzięki czemu ma już w Eurozecie 51 proc. Zgodnie z umową zapłaciła cenę wyjściową 9,17 mln euro (ostateczna cena zostanie ustalona na podstawie zapisów w umowie wspólników), finansując transakcję z pożyczki udzielonej przez sprzedającego, czyli SFS Ventures.

Czytaj też: Agora w Eurozecie. Prezes Agory: Najpierw wspólna oferta handlowa

"Zakup Eurozetu to największa w historii Agory inwestycja w media, zaplanowana i konsekwentnie realizowana przez nas wbrew przeciwnościom" – skomentował w komunikacie spółki Bartosz Hojka, prezes zarządu Agory. "Dzięki połączeniu sił Grupy Radiowej Agory i Eurozetu jako drugi największy nadawca w Polsce stajemy teraz do rywalizacji o pozycję lidera polskiego rynku radiowego" – zapowiada Hojka.

"Argumenty Prezesa UOKiK oderwane od sytuacji rynkowej"

Po dołączeniu Eurozetu do Grupy Agora w skład jej działalności radiowej, stanowiącej od tego momentu największy mediowy segment grupy, wchodzić będzie dziewięć rozgłośni – obok ponadregionalnego Tok FM, sieci Złote Przeboje, Rock Radio i Radio Pogoda będą to też: ogólnopolskie Radio Zet, ponadregionalne Antyradio, sieci Meloradio i Chillizet, a także część stacji sieci Radio Plus. W 2022 roku Eurozet i Grupa Radiowa Agory miały łącznie 25,3 proc. udziału w czasie słuchania (badanie Radio Track).

Agora została mniejszościowym wspólnikiem Eurozetu w lutym 2019 roku, następnie chciała kupić pozostałe 60 proc. udziałów, ale transakcję zablokowała decyzja Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Czytaj też: Agora kupuje Radio Zet. Przejęła kontrolę nad Eurozetem, nabyła udziały za 9,17 mln euro

"Decyzja ta opierała się na przypuszczeniach i abstrakcyjnych hipotezach. W opinii ekspertów od rynku mediów, jak i od ekonomiki koncentracji argumenty Prezesa UOKiK były oderwane od sytuacji rynkowej, a zakaz – zastosowany po raz pierwszy w ciągu 9 lat – wydany został sprzecznie z prawem" – przypomina w komunikacie Anna Kryńska-Godlewska, członkini zarządu Agory. "To dlatego dwa lata temu złożyliśmy odwołanie od tej decyzji i w maju 2022 roku doczekaliśmy się wyroku Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w postaci bezwarunkowej zgody na przejęcie Eurozetu. Rozstrzygnięcie to przypieczętował dziś prawomocny wyrok Sądu Apelacyjnego, dając nam – po kilkudziesięciu miesiącach urzędowej i sądowej batalii – możliwość realizacji kluczowych dla spółki planów" – dodała Kryńska-Godlewska.

"Po uzyskaniu pisemnego uzasadnienia i analizie stanowiska Sądu Apelacyjnego Urząd rozważy złożenie skargi kasacyjnej do Sądu Najwyższego" – przekazało "Presserwisowi" biuro prasowe UOKiK.

Silny podmiot na rynku radiowym

Czy Agora zamierza pozwać Skarb Państwa o odszkodowanie? – W tej chwili koncentrujemy się na celu, jakim jest osiągnięcie pozycji lidera rynku radiowego. Pozostałymi kwestiami będziemy się zajmować w drugiej kolejności. Dzisiejsze rozstrzygnięcie sądu dodaje skrzydeł nam, ale wierzę, że też innym przedsiębiorcom – zwłaszcza tym działającym na polskim rynku mediów, ponieważ daje nadzieję, że można skutecznie oprzeć się bezprawnym działaniom regulatorów – odpowiada "Presserwisowi" Bartosz Hojka.

Czytaj też: Plan G to nowa spółka Agory. Przejmie wydawanie „Gazety Wyborczej”?

– Od początku było jasne, że Agora będzie chciała doprowadzić do tej konsolidacji i przejęcia kontroli. To była tylko kwestia czasu i cierpliwości – komentuje Leszek Kozioł, wieloletni prezes Radia Eska, dziś prowadzący Radio Wielkopolska. – Rodzi się silny podmiot na rynku radiowym, który być może będzie w stanie równoważyć silną pozycję RMF FM – dodaje.

Dominik Niszcz, analityk domu maklerskiego Trigon, za zdecydowanie dobry ruch zarządu Agory ocenia wynegocjowanie zakupu początkowo tylko 11 proc. udziałów zamiast całości pakietu 60 proc. – Przy obecnym zadłużeniu Agory i słabych wynikach operacyjnych nabycie 60 procent udziałów wymagałoby zaciągnięcia sporego długu, przy prawdopodobnie dość wysokim koszcie finansowania, natomiast obecny kształt umowy pozwala spokojniej zaplanować dalsze ruchy zależnie od sytuacji rynkowej – wyjaśnia Niszcz.

Jak podano w raporcie bieżącym, Agora będzie uprawniona, ale nie zobowiązana, do nabycia wszystkich pozostałych udziałów należących do SFS Ventures w Eurozecie przez spółkę lub wskazany przez nią podmiot trzeci (wcześniej nie było takiego zapisu w umowie). Termin wykonania tzw. opcji call 2 upływa 31 lipca 2025 roku. "Nowa umowa wynegocjowana z partnerem – SFS Ventures – zapewnia nam bardziej elastyczne możliwości realizacji opcji" – przekazało "Presserwisowi" biuro prasowe Agory.

Zwiększenie skali biznesu

Adam Zajler, analityk biura maklerskiego Banku Millennium, podaje, że za pierwszy pakiet 40 proc. udziałów Eurozetu Agora zapłaciła w 2019 roku 130,7 mln zł, co dawałoby 327 mln zł za wszystkie udziały. – Natomiast cena za właśnie kupiony pakiet 11 procent implikuje 393 mln zł. Można jednak przyjąć, że zawiera on premię za kontrolę, którą on daje – tłumaczy Zajler.

Czytaj też: Sylwia Czubkowska odchodzi ze Spider's Web. „Wakacje od dziennikarstwa”

Analityk biura maklerskiego Banku Millennium dodaje, że szacując całościową kwotę na ok. 335 mln zł, otrzymuje się wskaźnik P/E (oblicza się go dzieląc cenę rynkową jednej akcji przez zysk netto na nią przypadający) na podstawie wyników za ostatnich 12 miesięcy w wysokości 15,8. – Nie jest to niska wartość, jednak uwzględniając, że zawiera on premię za kontrolę i jednocześnie objęcie znaczącej części atrakcyjnego rynku, oceniamy go jako uzasadniony. Należy też uwzględnić, że przejęcie to wzmacnia pozycję całej Grupy Agora jako grupy medialnej, zarazem zwiększa dywersyfikację jej przychodów – komentuje Adam Zajler.

Dominik Niszcz z domu maklerskiego Trigon wskazuje, że przekroczenie progu 50 proc. udziałów pozwoli Agorze na konsolidację całości przychodów i wyniku operacyjnego Eurozetu w sprawozdaniach Agory. – Przychody Eurozet z 2021 roku stanowiły około 17 procent przychodów całej grupy Agory za ostatnie cztery kwartały, co oznacza dość znaczące zwiększenie skali biznesu całej grupy – analizuje Niszcz.

Leszek Kozioł nie ma wątpliwości, że każda konsolidacja generuje oszczędności. – Gdyby do tej konsolidacji doszło wcześniej, być może zyski byłyby większe w ostatnim roku czy dwóch latach, bo Eurozet to była spółka dywidendowa – mówi Kozioł.

Radio atrakcyjnym medium reklamowym

Dominik Niszcz zwraca uwagę, że w przypadku wyniku netto dla akcjonariuszy spółki dominującej wpływ początkowo będzie jeszcze niewielki. – Z jednej strony wzrośnie o niskie kilka mln złotych w skali roku z tytułu konsolidacji dodatkowych 11 procent w Eurozecie, z drugiej zostanie pomniejszony o 9,5 procent kosztu odsetek od pożyczki na to przejęcie. Większy wpływ na wynik netto zobaczymy dopiero po dokończeniu transakcji oraz po osiągnięciu pierwszych synergii – mówi analityk domu maklerskiego Trigon.

Czytaj też: Tomasz Lis rusza z kanałem na YouTube. "Pomysł z głowy i potrzeby chwili"

Po ogłoszeniu transakcji kurs akcji Agory na koniec notowań na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w poniedziałek wzrósł o 5,94 proc. względem piątkowego zamknięcia.

– Z punktu biznesowego radio pozostaje atrakcyjnym medium reklamowym, które nie podlega tak silnej kanibalizacji ze strony internetowego streamingu, jak dzieje się to w przypadku tv. Wynika to z natury nawyków słuchaczy radia, którzy korzystają z tej formy medialnej niejako w tle – komentuje Adam Zajler z biura maklerskiego Banku Millennium. – Podstawowymi aktywnościami towarzyszącymi słuchaniu radia są bowiem prowadzenie samochodu i praca, czyli czas, w którym odbiorca nie chce być angażowany do decydowania co chwilę o wyborze treści – dodaje Zajler.

Mniejszościowy pakiet udziałów (24 proc.) w SFS Ventures należy do Salvatorska Ventures LCC. To zarejestrowana w Stanach Zjednoczonych spółka funduszu Media Development Investment Fund, wspieranego finansowo m.in. przez miliardera George'a Sorosa. Media Development Investment Fund jest od 2016 roku akcjonariuszem Agory (ma 11,49 proc. akcji).

Czytaj też: Grzegorz Gajda podpadł władzy. Po stracie stanowiska w "Dzienniku Zachodnim" znika też z TVP Katowice

(KOZ, 28.02.2023)