Dział: WYWIADY

Dodano: Luty 14, 2014

Nie wiem, jak to się skończy

Rozmowa z Maćkiem Nabrdalikiem, laureatem World Press Photo 2014

Zdjęcie Maćka Nabrdalika wyróżniono drugą nagrodą w kategorii Współczesne Problemy. Nagrodzona fotografia przedstawia Nicolette - dziewczynkę w pokoju spotkań w sierocińcu w Warszawie. Jej matka została skazana na karę więzienia za kradzież prądu.

Nagrodzone zdjęcie to część większego projektu?

Tak, ten projekt realizuję z żoną Agnieszką już od ponad trzech lat. Fotografujemy rodzinę, w której rodzice są po przejściach. Mieszkają w Warszawie, w dzielnicy do której strach jest zapuszczać się wieczorami. Ten projekt wziął się też z tego, że chciałem skonfrontować swoje lęki związane z takimi miejscami. Zapytaliśmy tę rodzinę, czy możemy ich fotografować. Zgodzili się. Spędzamy wspólnie wiele czasu, poznaliśmy się.

Sam Pan wybrał to zdjęcie na World Press Photo?

Ja przesłałem większy materiał, z którego jury wybrało to zdjęcie. To zdjęcie nie jest końcem projektu, on wciąż trwa. Ja nawet nie wiem, kiedy i jak się on zakończy, bo nie mogę tego zaplanować. Fotografuję tylko historię rodziny i nie mam na nią wpływu.

Będzie Pan pokazywał zdjęcia z tego projektu na wystawach, wysyłał na inne konkursy?

O wystawach trudno mówić, bo projekt nie jest ukończony i nie wiem, kiedy się skończy. Poza tym konkursy i wystawy nie są celem mojej pracy. Czuję się spełniony pod tym względem.

Jednak wysłał Pan materiał na World Press Photo.

Wysłałem, bo ten konkurs cieszy się największym, prestiżem. Cieszę, że z mojego materiału wybrano pojedyncze zdjęcie, bo projekt nie jest ukończony.

Rozmawiał Mariusz Kowalczyk

Maciek Nabrdalik - jest członkiem prestiżowej amerykańskiej Agencji VII. Wielokrotnie nagradzany w polskich i międzynarodowych konkursach fotografii prasowej, m.in: NPPA The Best of Photojournalism (2010, 2011, 2012), Pictures of the Year International (2011, 2013), Grand Press Photo (2006, 2007,2010, 2011, 2013), BZ WBK Press Foto (2008, 2011, 2012). Autor Zdjęcia Roku Grand Press Photo 2007, laureat nagrody PAP im. Ryszarda Kapuścińskiego, juror Grand Press Photo 2012. Jego zdjęcia były prezentowane na wystawach w Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Włoszech, Francji, Niemczech, Czechach i Polsce.

(14.02.2014)