Krajowy Instytut Mediów wprowadza zmiany  |  Lidl szuka agencji  |  Akcje Agory  |  Serial "Wycieczkowiec" w TVN Siedem  |  Kanały Polsat Sport z kolejnym podcastem  |  "Serwis Info" w "Pytaniu na śniadanie"  |  Kanały usunięte z oferty Pilota WP  |  Nowy sezon serialu "48h. Zaginieni" w Polsat 2  |  Talent show w śląskiej TVS  |  Kolejne osoby w zespole serwisu XYZ Grzegorza Nawackiego  |  Portal Kujawski uruchomił zbiórkę na Patronite  |  Białoruś uznała stronę redakcji białoruskiej Polskiego Radia na Facebooku za ekstremistyczną  |  Assembly Digital Commerce  |  VerdeAgency wygrała przetarg  |  VML Production HUB  |  MFiPR potrzebuje agencji  |  TikTok zwolni setki pracowników na całym świecie  |  Ukraińska dziennikarka Wiktoria Roszczyna zmarła w rosyjskim więzieniu  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 44 newsy ze świata mediów i reklamy  |

Temat: radio

Dział: RADIO

Dodano: Październik 14, 2024

Polskie Radio: od zmian w mediach publicznych ze spółką rozstało się 138 pracowników

Polskie Radio zredukowało liczbę stanowisk dyrektorskich (fot. Albert Zawada/Press)

Od zmian w mediach publicznych z Polskiego Radia odeszło 138 osób, a spółka przyjęła 104 pracowników – przekazała "Presserwisowi" spółka.

Ówczesny minister kultury Bartłomiej Sienkiewicz 19 grudnia 2023 roku odwołał dotychczasowe władze mediów publicznych. Jako walne zgromadzenie powołał nowe rady nadzorcze, które mianowały nowe zarządy, a te 20 grudnia – także w Polskim Radiu – rozpoczęły zmiany kadrowe.

Współpracę z Polskim Radiem zakończyło 138 pracowników

Tydzień później minister Sienkiewicz postawił spółki w stan likwidacji. W Polskim Radiu funkcję likwidatora pełni Paweł Majcher, wcześniej przez kilka dni prezes publicznego radia.

Czytaj też: Dorota Wojtalczyk z Polskiego Radia 24 na czele komisji etyki Polskiego Radia

"Presserwis" poprosił Polskie Radio o informacje dot. zatrudnienia w Polskim Radiu od 19 grudnia 2023 roku do 9 października 2024 roku. Jak przekazał nam rzecznik prasowy Polskiego Radia Piotr Daniluk, w tym okresie ze spółką współpracę zakończyło 138 pracowników i przyjęto 104 osoby.

19 grudnia 2023 roku stanowiska dyrektorskie w publicznym radiu zajmowało 47 osób, a obecnie – o osiem mniej, czyli 39 osób. "Redukcja w liczbie dyrektorów wynika ze zmian struktury, będącej pochodną chęci ograniczenia kosztów oraz usprawnienia zarządzania organizacją" – wyjaśnia Piotr Daniluk.

Na 9 października Polskie Radio zatrudniało 1202 pracowników.

Czytaj też: Eliza Michalik kończy współpracę z Radiem Nowy Świat. "Moja decyzja"

(KOZ, 14.10.2024)