Duża zmiana w emisji "Wydarzeń" Polsatu  |  Grupa Żywiec rozpoczyna przetarg  |  Dziennikarz, który wrzucił mem, żegna się z pracą  |  Spółka Extradom.pl Wirtualnej Polski zmniejszyła stratę  |  Miliony złotych opłaty audiowizualnej od podmiotów VoD  |  Czwarty sezon serialu Canal+ "The Office PL"  |  Powrót do "The Voice of Poland"  |  Zestawienie miesięczników dla dzieci i młodzieży  |  Starsza specjalistka ds. licencji w Filmotece Narodowej  |  Drugi sezon "Uroczyska" z Antonim Królikowskim  |  Aż 70 proc. Polaków wybiera zakupy na platformach typu marketplace  |  Dentsu Polska po przetargu  |  Feeders Agency realizuje  |  Rebranding Pfleiderer Polska  |  LFP zatwierdza umowy z DAZN i beIN Sports na transmisje ligi francuskiej  |  Kolejny dziennikarz zamordowany w Meksyku  |  Zapraszamy do newslettera "Presserwis" – dziś 35 newsów ze świata mediów i reklamy  |

Dział: PRASA

Dodano: Czerwiec 08, 2016

Fundusz finansowany przez Sorosa akcjonariuszem Agory

(fot. materiały prasowe Agora SA)

Fundusz inwestycyjny non profit Media Development Investment Fund i jego spółka zależna MDIF Media Holdings po kupieniu 5,35 mln akcji Agory mają 11,22 proc. kapitału zakładowego spółki oraz 8,26 proc. głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Agory – poinformował zarząd spółki.

Nie wiadomo, jaka jest kwota transakcji, ale według wartości rynkowej akcji Agory kupiony pakiet jest wart ok. 65 mln zł. Największym akcjonariuszem Agory jest Agora Holding, który ma 11,33 proc. akcji, ale dzięki ich uprzywilejowaniu ma prawo do 34,77 proc. głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy. Do największych udziałowców Agory należały dotychczas: PTE PZU SA (11,72 proc. głosów), Nationale Nederlanden PTE (11,71 proc. głosów), Aegon PTE (5,07 proc. głosów). Nie podano, czyje udziały kupił MDIF, który nie miał wcześniej żadnych akcji spółki.
Media Development Investment Fund jest wspierany finansowo przez George'a Sorosa. Fundusz otrzymuje też pieniądze od stowarzyszeń propagujących wolność słowa.

(IKO, 08.06.2016)