Dział: RADIO

Dodano: Marzec 30, 2016

Srebrne Usta radiowej Trójki dla Ryszarda Petru

Ryszard Petru, lider partii .Nowoczesna, wygrał plebiscyt Srebrne Usta organizowany przez Program III Polskiego Radia, za wypowiedź o Jarosławie Kaczyńskim, prezesie Prawa i Sprawiedliwości.

10 grudnia ub.r. podczas debaty sejmowej Petru powiedział: "Mam prośbę do pani Pawłowicz o to, żeby się uspokoiła. Opanowała emocje. Niech pani weźmie przykład z pana prezesa Kaczyńskiego - nigdy nie krzyczy. Na sali jak baranek. Wchodzi tutaj - ogień. Wraca – baranek".
Drugie miejsce przypadło senatorom Robertowi Dowhanowi z Platformy Obywatelskiej i Kazimierzowi Wiatrowi z Prawa i Sprawiedliwości za rozmowę podczas dyskusji o wieku inicjacji szkolnej (30 grudnia ub.r.). Robert Dowhan: "Chciałbym pana prosić o przerwę do jutra, do godziny 9.00. Minęło już dokładnie osiem godzin, jak debatujemy. Siedzimy w sali bez okien, przy sztucznej klimatyzacji. Osiem godzin to jest też jakaś norma, której powinniśmy przestrzegać". Kazimierz Wiatr: "Zgłaszam głos przeciwny. Nigdy nie było takiego zwyczaju, i nie ma takiego zapisu w regulaminie, że mamy osiem godzin obradować. Nie ma okien, ale są klamki. Dlatego zgłaszam wniosek przeciwny". Dowhan: "Są jeszcze przepisy BHP, które też obligują".
Wiatr: "Jeśli chodzi o przepisy BHP, to mamy gaśnice, tak że wszystko jest zabezpieczone".
Trzecie miejsce zajął Paweł Kukiz, lider partii Kukiz ’15, za słowa wypowiedziane 30 sierpnia ub.r. na marszu zwolenników JOW-ów: "Oni zrobią wszystko, żeby w pewnym momencie zmienić godło Polski z orła na pelikana, który łyknie wszystko".
W finałowej jedenastce znaleźli się ponadto: Tadeusz Cymański, Adam Jarubas, Jarosław Kaczyński, Ewa Kopacz, Jacek Kurski, Magdalena Ogórek i Krzysztof Szczerski.
W plebiscycie Srebrne Usta na wypowiedzi polityków głosują słuchacze Trójki i internauci. Nagrody wręczono wczoraj w Studiu Muzycznym Polskiego Radia im. Agnieszki Osieckiej w Warszawie.

(RUT, 30.03.2016)