Dział: RADIO

Dodano: Lipiec 04, 2013

Fan page Radia Zet Gold tworzą głównie krytycy tej stacji

Działające od poniedziałku w Internecie radio Planeta.fm nie uspokoiło protestów słuchaczy zlikwidowanej w eterze stacji Planeta FM.

1 lipca br. Radio Zet Gold adresowane do starszych odbiorców zastąpiło młodzieżową sieć Planeta FM. Decyzja spółki Eurozet, właściciela obu stacji, już kilka tygodni temu wywołała protesty części słuchaczy. Głosy sprzeciwu nie milkną do dziś. Utworzony na Facebooku profil "Zostawcie nam Planetę FM" zrzesza 3290 internautów. "Może od razu przemianować to na Zet Moher?", "Kuriozalna decyzja właściciela stacji, brak jakiegokolwiek uzasadnienia, z pewnością zmaleje liczba słuchaczy!!!" - pisali wczoraj o nowej stacji internauci. Jak na ironię uruchomiony w poniedziałek przez Eurozet profil Radia Zet Gold na Facebooku ma tylko 420 fanów, z czego większość to również krytycy tej stacji. "Nie rozumiecie, że was nie chcemy i was nienawidzimy", "Przez was Planeta FM nie żyje od 3 dni", "Chyba dobre na imprezę dla sztywników albo na pogrzeb", "Dawać Planetę z powrotem. Nie chcemy kolejnego klonu złotych przebojów!!!" - piszą.
Tymczasem już na początku tygodnia wystartowało internetowe radio Planeta.fm, które gra muzykę klubową. Dotychczas stacja emitowała także hip-hop i pop. Szefem projektu został Dariusz Staniak, dotychczasowy szef muzyczny i p.o. dyrektor programowy Planety FM.
Katarzyna Szczepanik, PR manager Eurozetu, jest przekonana, że słuchacze, którzy słuchali w stacji Planeta FM muzyki klubowej (była nadawana m.in. w Poznaniu, Warszawie i Krakowie) oraz przebojów pop (emitowały je stacje m.in. w Olsztynie, Giżycku i w Kielcach) zaakceptują w końcu Radio Zet Gold. - Mamy nadzieję, że część słuchaczy, którzy do tej pory słuchali Planety z muzyką pop przekona się do Radia Zet Gold, a część która odbierała Planetę z muzyką klubową da szanse projektowi Planety w internecie – mówi Szczepanik. Uważa też, że internetowe radio Planeta FM nie mogło powstać wcześniej jako alternatywa dla części jego odbiorców. - Planeta FM nadawała w eterze do końca czerwca i płynnie przeszła do Internetu. Uznaliśmy, że o likwidacji tej stacji w eterze i powstaniu Radia Zet Gold musimy poinformować słuchaczy dużo wcześniej – wyjaśnia.
Radio Zet Gold zastąpiło Planetę FM w 14 miastach. Dodatkowo pod nową nazwą nadają też ją Radio Plus Toruń i wrocławskie Traffic FM. Radio Zet Gold pojawi się również w Kluczborku. Eurozet zdecydował się na zmianę formatu, bo Planeta FM przynosiła straty.

MW